recent posts

Monday, October 31, 2011

10 hari lagi oh ohh !

Hello peeps ! Phewww lama jugak tak sampaikan khabar berita kat sini. Sejak berhenti kerja hari tu sibuk je memanjang setiap hari. Tapi dalam busy-busy tu sempat jugak balik kampung Melaka & pergi wedding member kat Seremban. Hihi. :D

Ok, now tak boleh main-main. 10 hari je lagi ! Fuyoh fuyoh sebelum ni hari duk tick-tick tarikh tu sebab nak menghitung hari. Laa ni dah tak ter-tick dah ! Huhu. Nervous ouhhh~~~~

'Amacam, dah setel semua?'.

Soalan cukup famous sekarang ni. Hehe. Hmm nak kate semua dah setel memang tipu sangatlah. Tapi up until now ada few things kena settlekan lagi. Macam doorgift, corsage untuk family, deco for guestbook table, handbouquet, henna, & gubahan hantaran ! Ok setakat tu yang ingat buat masa ni. Maybe ada lagi benda-benda kecik yang nak kena setelkan. Memang boleh jadi bridezilla oh !





Esok nak pergi beli kerepek untuk doorgift nanti. Nak pergi kilang kerepek terus kat Parit Raja. Mintak-mintak lah dapat harga murah. Lusa insyaallah nak pegi cari barang-barang untuk gubahan hantaran dengan my friend yang secara sukarela nak tolong gubahkan. Heee.

Okayy, nak sambung jahit manik pada veil saya tu. Veil simple-simple sajeeeee. Heee.

Eh eh nah gambar a.k.a teaser untuk baju nikah saya nanti. Teaser lah sangat kan? :P


Ingat lagi tak entry INI ? Warna ni lah yang saya kata merah belacan tu ! Heee. Simple je baju nikah saya ni. Beads pun area dada & tangan je. Budget ai ciput u olls. Ni pun tempah sekali dengan jahit manik harganya RM230. Jahit manik tailor ni amik RM150, tempah baju kurung moden RM80. Huuu. 

Mahal ke murah eh korang rase-rase? *gatai nak tanye jugak*




Tuesday, October 25, 2011

Entry laju.

Many things happened these past few days. Phewww rasa macam tak sempat nak cerita semuanya secara panjang dan lebar. Nah entry ala-ala entry kat blog Tun M.

1. Saya dah secara rasmi menjadi penganggur hari Jumaat lalu. Perasaan? Sedih + gembira. Sedih sebab for sure akan rindu the people and the office, and of course my cubicle there. It was my first ever job there, so macam-macam pengalaman yang tak akan dilupakan.

2. Bye bye Kepong ! Saya juga dah secara rasmi keluar dari rumah sewa. Alhamdulillah dah selesai pun upacara penyerahan kunci kat penyewa yang baru. Upacara lah sangat. Padahal terpaksa tunggu berjam-jam kat rumah. Huuu. Syukurrrr dah keluar dari rumah tu. Rumah cantik, tapi tak de siapa peduli. Hailaaa.

3. Bunga pahar / bunga telur saya cantik! Hihihihi. Dah la memang cantik, di SPONSOR pulak tu. Memang laaaaagiii cantik! Cair hati bila kawan saya tunjuk bunga pahar yang dia buat sendiri dengan kakak dia. Oh oh sukaaa. Kawan saya buat bunga telur guna bunga stokin. Memang sebelum ni saya terberkenan bunga stokin ni. Nak buat sendiri, tangan keras. Nak beli? Oh tidak. Mahaiiiiii. Sekali bila kawan saya kata nak sponsor bunga pahar, takde lah saya terfikir dia nak buat bunga stokin ni. Bila saya ambil kat rumah dia Ahad lepas, hati saya oh oh terharuuuuu ! Terima kasih kawan manis ! :)

4. Bye bye KL ! Hello Kluang ! Sekarang saya dah berada di rumah manis di Kluang. Seronok rasanya dapat duduk dengan family sebelum 'diambil orang'. *ehem* . 

5. Baju nikah dah siap yeay ! Semalam dah selamat mengambil dan membayar baju nikah saya dan cik abang. Alhamdulillah, hasilnya okayyy. Takda yang tak ok. Dalam saat-saat macam ni, macam dah takda perasaan nak bercerewet bagai. Hihi. So sekarang ni tengah nak jahit manik pada veil nikah saja. Insyaallah boleh siap dalam masa seminggu ni.

6. Baju bersanding? Okaaaaayyy jugak. Walaupun warnanya tak macam saya kehendaki. Masa bincang hari tu mak andam dah tunjuk warna kain yang betul. Tapi bila dah siap dan nak cuba semalam, warna turquoise dah bertukar warna baby blue ! Huuu. Tapi macam saya cakap tadi, takdalah berperasaan nak complaint dah. Terima seadanya. Baju sanding tu kena alter sikit. Baju pengantin lelaki pun ada nak tambah manik sikit kat baju. Mak andam cakap, 7hb nanti datang untuk cuba lagi baju. 4 hari sebelum nikah? APAAAA? Hmmm saya angguk-angguk saja. Insyaallah saya percaya pada mak andam saya tu.

7. Tadi pergi lagi melawat kedai mak andam sebab semalam lupa nak pilih baju yang nak dibawa ke majlis bertandang. Malangnya tak ada pun baju yang saya suka dan sesuai dengan tema majlis di sana. Hati dah gundah gulana. Ikut hati yang malas nak fikir lagi ni, nak saja ambil baju putih yang ada lace kaler merah. Saya tanya mak andam pendapat dia kalau saya pakai baju yang lace merah tu. Dia kata tak sesuai lah dengan tema majlis. Akhirnya mak andam sendiri keluarkan ayat, 'Tak pe lah. Nanti akak buat baju baru warna purple & lace pink.' Alhamdulillah ! Itu saya yang terucap di bibir saya sambil tersenyum.

8. Rasanya setakat ini itulah yang terlintas kat kepala. Lepas ni nak sambung jahit manik kat veil nikah. Esok insyaallah akan ke KL melawat mak sedara. Lusa mungkin berjumpa dengan seorang kawan yang bermurah hati nak tabur bakti untuk gubahkan hantaran saya nanti. 

psst, busy mengalahkan PM. ye tak? ;p
 

Say whaaaaat, 16 days to go ! :D

Thursday, October 20, 2011

Wedding Tips #3: Diet for big day?



'Wedding gowns get damaged if they're handled and altered a lot, so if you plan to lose a lot of weight, do it before your gown is made.'


p/s: 22 days to go! Wohooooo~ Tanda-tanda cuaks sudah menjelma ! ;p





Friday, October 14, 2011

Easel

Tengok orang lain ada, saya pun nak ada jugak..

Hajat di hati nak ada macam ni masa hari majlis reception nanti..


Source: Google

So bila dah nak tu macam biasa lah kan, akan cepat-cepat google mana nak dapat benda alah kayu tu. Nama kayu ni 'Easel' atau pun orang selalu panggil 'Art Stand'. Ingat nak sewa je kat mana-mana ex-B2B yang nak sewakan easel ni dengan harga yang baik punyaaa kan? Hihi 

Google punya google, saya terjumpa satu blog ex-B2B ni yang nak sewakan easel dia. Saya pun punye lah gelojoh terus email tuan punya blog tanya pasal berapa sewa easel tu.

Rupa-rupanya dia dah tak buat sewa easel. Dia jual je sekarang. Nama dia Ms. Alwany. Hihi. Saya pun sebab dah gelojoh tu tak tengok entry dia bila punya. Main terjah aje. Hee. So sekarang ni Ms. Alwany ni ada bukak bisnes untuk jual easel ni. Selain easel, dia ada buat servis printing, sewa baju kahwin, etc etc. Saya rasa bagusss sangat-sangat ada orang buat bisnes macam ni. Sangat-sangat membantu mana-mana B2B yang ada limited budget macam saya. Hee ;p

So, untuk easel tu dia jual dengan harga RM30. Lepas dia bagitau tu saya pun sekali lagi dengan gelojoh terus cakap nak beli! Hee. Sebab sebelum tu ada jugak survey harga easel ni. Tak kurang jugak harga sewa easel ni. Ada yang mahal, ada yang sama harga. Tapi saya fikir, ok jugak kalau saya beli je. Mana tahu lepas ni tak nak guna dah, saya boleh sewa or jual je kat other B2Bs kan?

So, ini dia easel yang saya beli;

Nak mintak ayah catkan warna putih nanti boleh? Hihi ;p

Ni dia contact number bisnes diorang.
Or boleh go through website diorang kat sini: FastPrintMalaysia


Lepas saya beli tu, bila cik abang nampak easel ni dalam kereta, dia tanya berapa saya beli easel ni. Sebab saya tak bagitau dia pun saya nak beli easel ni. Saya cakap price dia RM30. Lepas tu cepat-cepat saya explain kat dia, 

"Takpe.. kalau kita tak nak pakai, nanti kita boleh sewa or jual kat orang lain.." 
dengan harapan dia tak marah saya beli benda alah easel ni..

Sekali dia boleh jawab camni,
"Eh buat apa jual? Kita pakai lah letak dalam rumah kita nanti."

HAHAHAHAHA. Saya punya lah cuak takut kena marah, dia boleh suka pulak dengan easel ni. Keke. Dia suka, saya laaaagi suka! :DDD

Gambar apa saya nak letak kat easel ni nanti? Wait and see ! ;)





Spa : Checked !

Salam Jumaat ! Ingat lagi entry INI ?

Yes! Saya dah pergi redeem voucher Milkadeal tu malam semalam. So this entry saya nak buat review sikit pasal the spa session at The Royal Malaysian Traditional Spa a.k.a Reneau Spa di Plaza Damas, Sri Hartamas. Tapi tapi, sorry sangat sebab tak ada gambar. Lupaaa ! -____-'

Last week saya dah buat appointment untuk sesi spa semalam. Tapi untuk reconfirm, saya call lagi pagi semalam untuk make sure nama saya ada on the list. Takut pulak last minute or dah sampai sana, tetiba diorang cakap nama saya takde kan? But luckily, my name ada dalam customer list diorang. :)

So lepas habis kerja pukul 6 semalam, saya dan colleague terus ke Plaza Damas. Inilah first time saya ke sana. Pusing punya pusing, dapat parking betul-betul depan spa tu! Best sungguh. Hihi. Tapi memandangkan saya buat appointment pukul 7.30pm selepas Maghrib, kitorang pun pergi isi perut dulu dekat kedai makan kat sana. Kat area Plaza Damas tu memang macam-macam kedai ada. Hartamas Shopping Centre pun kat situ jugak. Then lepas makan & solat maghrib kat surau dalam Hartamas Shopping Centre, kitorang pun terus ke Reneau Spa!

First impression, cantik sangat spa tu ! Cozy je rasa. Then bagi voucher milkadeal tu kat staf dia. Lepas tu staf dia tanya, untuk facial nak pakai span diorang atau nak beli baru. Kalau beli, span tu harga RM10. Saya beli je yang baru walaupun rasa cam mahal je span 2 keping tu RM10. Huhu

Lebih kurang 5 minit tunggu, kitorang diajak naik tingkat atas untuk buat foot spa. First time mak buat spa, terkejut kaki mak rendam dalam air panas. Hihihi. Bila dah kurang panas air rendaman tu, baru lah mula buat foot spa. Cuci dan gosok-gosok kaki. Uh uh dah lama tak ada orang cucikan kaki sendiri. Ehe ;p

Lepas 15 minit cuci-cuci gosok-gosok kaki, saya dibawa turun bawah semula untuk mulakan sesi body massage, facial lifting, dan body scrub. Lampu kat bilik spa tu malappp aje tawww. So takde la nak memalu sangat masa spa session tu. Almaklum, u olls kena buka semuaaaa baju tahu? Then pakai disposable panties diorang sediakan. Itu aje. YES, itu aje! Haha. Then lapik badan dengan kain lah of course. ;p

Body massage best sangatt. Lembut je staf dia urut badan saya. Dia ada cakap, kalau sakit bagitau dia. Tapi saya rasa sedappp je kalau dia urut kuat-kuat pun. Meletup-meletup badan saya diorang buat. Tu yang syiok tu! Hilang segala letih, sengal-sengal badan. Hihi. 

Lepas tu facial lifting. Saya rasa facial lifting ni macam facial biasa kot. Dia cuci-cuci muka few times, then wapkan, then keluarkan blackhead, segala head sampai nangis-nangis. Lepas tu dia guna roller kot atas muka, maybe nak tegangkan kulit muka. Lepas tu saya tak tau dah dia buat apa dengan muka saya. Saya tadah ajeee. Hee

Dah siap facial, pindah katil untuk body scrub. Scrub diorang guna halusss je. Takde rasa sakit kena biji-biji scrub tu pun. Scrub satu badan ye. This time, staf pun bertukar. Staf tu dia macam ajak-ajak borak sambil-sambil scrub supaya saya rasa selesa kot. Masa scrub tu memang dia selak habis lah. Haha. Ok sampai sini je cerita pasal scrub ye. ;p

Siap scrub, kita pergi sauna pulak kat tingkat atas. Dari tingkat bawah nak ke tingkat atas tu diorang bagi pakai robe. Masuk bilik sauna, diorang suruh bukak robe tu. Haaa kome bayangkan je la sendiri ye. Tu first time saya masuk sauna, memang tak duduk diam lah saya. Panas weh. Haha. Bilik sauna tu kecik je. Paling-paling pun muat 2 orang je. Plus, gelap! Wuu takut saya duduk sorang-sorang dalam tu. Nasib baik tak sampai 15 minit staf dia dah datang kat saya. Terus saya keluar. Dah peluh-peluh tu, staf dia bagi saya minum then rehat sekejap sebelum diorang suruh saya mandi.

Habis dah satu sesi spa kat sana! Saya rasa memang berbaloi beli voucher kat Milkadeal ke, Groupon, Mydeal, Ilovediscount, etc etc tu. Sangat murahhh kalau nak compare dengan normal price diorang.

Kalau macam kat spa yang saya pergi ni, normal price untuk full body massage (1 hour) RM100 dan untuk normal facial (1 hour) RM95. See? Memang berbaloi kan guna voucher Milkadeal tu? RM39 sajeee. Layanan still tip top ! ;)

Okayy habis dah review saya tentang spa ni. Sorry sangat takde gambar. Excited sangat sampai lupe gamaknye nak amik gambar. Kereta dah gerak nak balik baru colleague saya tegur yang kitorang tak ambil gambar langsung! Huhu. Tapi for you guys yang nak tengok gambar, boleh tengok kat Facebook diorang: The Reneau Spa

p/s: 28 days to go! 

Thursday, October 13, 2011

Tudung + Veil Nikah

Ini salah satu benda yang tak settle settle lagi. Mula-mula macam rileks je tak amik tahu sebab teringat yang mak andam aka tailor pernah cakap yang dia nak buatkan. Tapi bila lama tak dengar khabar berita pasal tudung + veil nikah ni, saya tergerak nak sms mak andam.

'Kak, veil dan tudung nikah saya sempat buatkan tak? Kalau tak sempat, saya cari sendiri kat sini'.

'Tak sempatlah..'

Ok. Masa dapat reply dari mak andam ni, darah terus laju gila naik kat kepala. Terus macam cuak nervous sebab apa pun tak survey pasal tudung dengan veil ni.

Terus mula fikir nak pakai tudung apa - awning, shawl, syria ?
Awning ? Macam tak mungkin.
Shawl or syria ? Yes, maybe akan pakai shawl atau syria.

Errr tapi yang lebih merisaukan adalah VEIL !

Baju nikah saya pakai kain lace & satin sebagai lining.
Satin warna silver, dan lace warna merah belacan.

Veil nak pakai warna apa eh? 
Silver?
Merah?
Or kain net silver dengan beads merah?

Huwaaa serius pening fikir benda ni.

Nak cari veil yang dah siap warna silver dengan manik merah bukannya senang. Sebab biasa yang saya jumpa, kalau kain veil tu merah, maniknya pun merah. Kalau kain veil hijau, manik pun hijau.

Nak DIY sendiri veil tu? Sempat keee neh. Kurang sebulan je lagi nak sampai ke tarikh nikahnya. Adalah jugak survey blog other B2Bs yang DIY veil. Nampak macam senang kan? So sesekali memang ada pasang niat nak DIY veil sendiri. Ni salah satu link B2B yang DIY veil. Memang sangat membantu sebenarnya !

Jadinya, semalam saya sempat pergi survey kain dekat Gulatis Kota Damansara. Kat sana tak ada kain net plain. Chiffon plain je yang ada. Ada satu kain chiffon plain tu warna light grey. Sesuai dengan kain satin silver lining baju nikah saya. Harga kain chiffon tu semeter RM35. Rasanya ok harga tu. 

Then survey border lace pulak. Memang ada lace merah belacan yang saya cari ! Tapi.. harga lace tu semeter RM148 ! Huwaaaaa mahalnyee. 

Sebelum pergi Gulatis tu masuk kedai tudung ALIAA. Veil dah siap harganya RM178. 

Terus fikir baik beli yang dah siap aje. Tapi kena fikir nak pakai veil warna silver ke warna merah. Pening.. pening.

Insyaallah sabtu ni nak survey kat Jalan TAR & Semua House. Kalau boleh nak settlekan minggu ni jugak sebelum berhenti kerja & balik Johor.

Ada terfikir jugak, kalau tak sempat nak cari kat Johor aje. Ada ke kedai veil yang banyak pilihan kat area Kluang, Batu Pahat, or JB ?

Anyone?

Tuesday, October 11, 2011

1 month left? Woah !



How time flies ! Please come faster, babyyy ! Hihihihi :D