recent posts

Tuesday, June 12, 2012

DIY : Wedding Doorgift

So, for the wedding doorgift, saya decide untuk DIY the doorgift from A to Z ! I used the recycle brown paper bag for the doorgift bag, as what i wrote in my previous post HERE. Mind you, the decision to make all the doorgift memang sangat renyahhh ! Renyah tu maksudnya sangat remeh, leceh, dan memerlukan kesabaran yang sangat tinggi ! 

Untuk kes saya ni, saya berikan makanan-makan seperti kerepek, kekacang, & makanan ringan sebagai doorgift. So saya perlu bahagikan kerepek dalam small packaging yang muat masuk dalam brown paper bag ni, then masukkan pulak makanan-makanan yang lain, lepas tu stapler sampai habis 1000 set doorgift! Just imagine kalau buat sendiri. Memang macam nak patah pinggang macam saya cerita kat my previous post HERE. Less than 10 days nak majlis pun still gigih siapkan doorgift. Haha. Itupun ummi, pengasuh adik saya dan adik saya dah tolong saya buat semua tu. Ringanlah sikit kerja tu. But still, memang remeh. Nak jimat punya pasal, kan? Hihi ;p

Oh, lupa satu perkara, sebelum masukkan makanan dalam paper bag, kenalah lekatkan dulu thank you tag, kalau ada.You can read my post about the Thank You Tag HERE. :) Lepas dah lekatkan thank you tag, and dah pack-kan 1000 set doorgift tu, kena lekatkan the ribbons. Ahaaaa, before that, kena lah siap-siap prepare the ribbons ye. Muehehe, i told  you memang banyak kerja kalau nak buat semuanya sendiri. Yang penting, kuatkan semangat ! :D

Anti-clockwise from top: 1-Doorgift yang dah siap, Kerepek & makanan ringan before packaging, Doorgift yang dah siap masukkan makanan sebelum letak ribbons.

And kat bawah ni saya sharekan the photos of the doorgift on the big day ;).

 Si gadis ayu, cik miah menyorok belakang doorgift. ;p



Cerita pasal kos pulak; saya beli recycle brown paper bag tu di sebuah pasaraya di Puchong Perdana. Sorry, terlupa pulak nama pasaraya tu. Tapi ikut kata cerita suami, pasaraya tu pernah terbakar. Hihi. Tu je lah info yang saya ada. ;p

So saya beli 1000 keping brown paper bag tu, total price = RM35.00. So sekeping brown paper, dalam RM0.035. Weee, tak sampai 10 sen pun ! Hee. Then the ribbons, saya estimate lebih kurang 10 sen untuk satu set doorgift. Ribbon satin biru ni saya beli di kedai barang pengantin di ground level di SEMUA HOUSE, KL. 

Untuk doily paper pulak, macam yang saya dah cerita dalam post sebelum ni, harga untuk sekeping doily paper lebih kurang RM0.0156.

So total gross untuk doorgift packaging ni lebih kurang 15 sen sekeping! 1000 paper bag jumlahnya lebih kurang RM150 ! Sangat banyak dah dapat jimat kat situ, kan kan! :D


So, kepada sesiapa bride-to-be yang sedang membaca entry ni dan berniat nak DIY jugak, macam biasa saya nasihatkan, plan and start gerak kerja awal-awal kayyy. Jangan jadi macam saya, seminggu nak majlis nikah pun macam-macam tak siap lagi. Hihi. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan majlis pun selamat sempurna. :)


Sunday, June 10, 2012

My bilik pengantin. :)

Here i present my-bilik-pengantin-yang-superrrr-simple-but-nice-saya-suka ! :D


On one fine day, my mom called me and asked,

"Ni untuk bilik pengantin nak hias macam mana ni? Ummi nak beli cadar siap-siap ni."

And my answer was,

"Ana tak kisah. Yang ummi nampak cantik, ummi beli je. Yang PENTING, Ana tak nak cadar berambu-ramba, berlabuci-labuci bagai. Ana nak bilik pengantin simple-simple je. Asalkan nampak kemas."

And that's how it goes.

Ummi bought the matress set, wallpaper, table lamp and photo frame from Macy, etc etc. And she even made the bed skirting and the pillow cover herself ! Thank you so much. Ummi ! (':


I think the idea of using wallpaper was a brilliant idea, don't cha?!


For the other deco like flowers, carpet, and so forth, we just used what we already have at house.


Last but not least,

Yours truly. :D