recent posts

Monday, October 19, 2015

Masjid Copenhagen

Assalamualaikum. Sejak setahun duduk di Denmark ni, baru beberapa kali saya & suami dapat jejak kaki di masjid Copenhagen ni. Kebetulan, ada majlis perpisahan rakan dekat rumah salah seorang Malaysian di sini, rumah dia betul-betul depan masjid ni. Alhamdulillah sampai jugak kami kat sini. Jarak dari rumah kami taklah jauh sangat kalau naik kereta, tapi dah pengangkutan rasmi kami kat sini adalah bas & train, kan.. jadi kalau naik kereta tu ambil masa 20 minit nak sampai, kami naik bas & train, lebih kurang sejam baru sampai. Hehe.

Seronok, kagum, macam-macam perasaan bila kami masuk ke masjid ni. Kebetulan, masa kami sampai tu nak masuk waktu Zuhur. Saya ingatkan bila masuk waktu tu, diorang setakat azan dalam masjid je.. Rupanya, diorang azan guna speaker. Saya yang bergilir menunggu anak-anak yang tidur dalam stroller kat luar masjid memang dapat dengar jelas suara azan berkumandang. Allah.. seronok sangat bila dengar azan kat sini.. Satu, mungkin sebab saya dah lama tak dengar azan live.. Keduanya, sebab saya rasa sangat seronok bila dengar azan di negara yang rakyatnya bukan majoriti Muslim.. Memang semacam rasa bila dapat dengar azan kat sini.. Alhamdulillah (':

Sedih kalau di negara kita, yang majoritinya Muslim tu dihalang guna speaker untuk azan. Amat menyedihkan kalau berita desas desus yang kami dengar tu betul. Tsk.

Yang ada kubah tu bangunan masjidnya. Di sebelahnya tu bangunan Hamad bin Khalifa Civilisation Centre. Kat situ banyak program-program agama dijalankan.





Azan berkumandang. Yang tua ada, anak-anak muda pun datang ke masjid.





Pelbagai bangsa dari pelbagai negara. Apapun, kita semua bersaudara..
(ambil dari kamera telefon suami)




Sambal kering ikan bilis terangkat ! :D

Kepada semua peminat sambal kering ikan bilis yang sedap dimakan dengan nasi panas-panas lepas tu ada telur goyang & letak kicap (pergh, terliur!)..

Kalau tak nak makan dengan nasi, makan dengan roti atau lempeng pun layaaann.

Boleh jugak korang jadikan perencah untuk masak nasi goreng, mee goreng, spageti goreng, atau bihun goreng.

Boleh jugak buat bekalan untuk anak-anak yang tinggal di asrama.

Dan untuk sesiapa yang nak cuti-cuti Malaysia mahupun luar Malaysia, elok sangat kalau bawak sambal BONDA YAH ni. Satu, kot laaa korang rindu nak makan makanan Malaysia. Dua, selalunya susah sikit nak cari makanan halal kat luar negara. Kalau ada pun, selalunya kedai kebab lah yang jadi tempat nak makan. Tapi kalau hari-hari tapau kebab kat luar negara tu hazab jugaklah nak membayarnya kan? Jemu pun ya jugak. Hee. So kalau ada sambal BONDA YAH ni korang bolehlah makan dengan nasi atau roti, buat hilangkan rasa lapar mahupun rindu korang tu. ;)

So, apalagi? Jom kita cuba try test beli Sambal Kering Ikan Bilis Kisar jenama BONDA YAH ni. Mesti tak menyesal punya. Berbaloi !

Memperkenalkan... sambal kering ikan bilis BONDA YAH ! 
Resepi turun temurun zaman berzaman. Gitu. Hehe. 


Untuk pembelian online yang memerlukan pos, sambal akan dipos di dalam paket plastik macam ni.


Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian, korang bolehlah hubungi / whatsapp nombor ni:

Sambal ni juga dah agak banyak dijual secara offline di kedai dan butik vendor. Untuk cekidaut senarai kedai-kedai yang jual sambal BONDA YAH ni, korang boleh tengok di:



Harga? Untuk satu botol sambal 100g, harganya RM10. Kalau beli yang paket 100g, harganya RM9.
Kalau nak minta pos, perlu tambah kos postage RM6 untuk 500g ke bawah. Jadi, kalau korang nak jimat kos postage, bolehlah beli di kedai-kedai, ATAU ajak kawan-kawan beli jugak sekurang-kurang 4 orang. So boleh jimat kos poslaju tu sikit.

Sambal BONDA YAH pun dah tembus masuk di beberapa AEON MALL:
1. AEON Mall Kulaijaya
2. AEON Mall Ayer Keroh
3. AEON Mall Sunway Pyramid
4. AEON Mall, Taiping

Tapi, harga kat AEON ni lain sikit ya. Sebab ada kos tambahan, sambal BONDA YAH ni dijual RM15 di semua AEON Mall. Masih lagi berbaloi kalau korang beli, harga setanding dengan kalau beli secara online.

Untuk yang nak tambah pendapatan nak jadi agen sambal BONDA YAH ni sangat dialu-alukan. 
Hanya hubungi nombor +6013-7748409 untuk sebarang pertanyaan lanjut. 

Terima kasih ! :)