recent posts

Tuesday, June 21, 2016

Entry #throwback: Misi mencari bunga sakura di Copenhagen

22 April 2016

Bila musim sejuk dah nak habis, mesti tak sabar-sabar nak tengok bunga-bunga muncul masa musim bunga. Sebab dua musim (musim luruh & sejuk), pokok-pokok semua togel je. Cuaca pun mendung suram je rasa. Huu. So bila dah  start musim bunga ni, seronok sangat bila cuaca cantik. Mula lah nak keluar rumah jalan-jalan. Bukan nak pergi jauh mana pun, dapat  pusing-pusing naik basikal belakang rumah pun seronok tak terkata dah. Hehe.

Salah satu jenis bunga yang terkenal kat Copenhagen ni, bunga sakura atau nama lain dia Japanese cherry blossom. Bunga ni antara yang terawal jugak berbunga. Setiap tahun kat Copenhagen ni akan diadakan Sakura Festival di Langelinie Park. Tahun lepas kami sekeluarga dapat menyempatkan diri untuk attend festival tu. Memang seronok ! Selain dapat tengok banyak pokok bunga sakura yang berbunga rimbun, banyak aktiviti lain yang diorang sediakan; macam persembahan nyanyian & tarian, pertandingan mini sumo, & ada banyak booth yang menarik; yang mana hampir kesemuanya bertemakan budaya di Jepun. InsyaAllah, nanti akan cerita & share lebih lanjut pasal event tu.

Tahun ni, kitorang tak dapat nak attend festival sakura ni, sebab tarikh festival tu kitorang naik kapal ke Oslo, Norway. So seminggu sebelum Copenhagen Sakura Festival tu, kitorang pun saja-saja nak tengok pokok sakura kat Copenhagen. Tapi masa ni, bunga sakura belum full bloom lagi. Tapi ok lah, dapat tengok bunga pun jadilah. Hehe. Bunga sakura ni bila dia berbunga, warna dia pink. Lepas tu dia akan bertukar warna putih, dan lepas tu akan gugur. Tak lama pokok ni berbunga. Tu pasal kami semangat nak pergi tengok sementara ada peluang. Hehe. Kebetulan, cuaca pun sangat cantik hari tu.

Turun dari s-tog  (train) kat station Vesterport, kena jalan kaki sikit nak sampai kat Langelinie Park. Dalam perjalanan ke sana, kami lalu kat salah satu point of interest kat Copenhagen ni, which is Kastellet. Kastellet ni salah satu istana kecil tinggalan lama yang dijadikan kubu perang dulu.

Cantik sangat pemandangan, subhanallah !

Pintu masuk ke Kastellet.


Gereja berhampiran Langelinie Park.


Tu diaa, nampak dah bunga sakura. 



Cantik kan ?


Close-up bunga sakura. 

Kalau masa Sakura Festival tu, penuh orang berkelah bawah pokok sakura ni. 

Sesi mengejar anak. Hehe

Lepas dah habis sesi amik gambar, bawak anak-anak main kat playrgound. Kat park ni ada disediakan playground. So boleh lah sambil mak-mak layan jiwang tengok bunga, anak-anak main puas-puas. Hehe. Aman sikit mak-mak nak menghayati keindahan alam ciptaan Allah ni. Hee.



InshaaAllah kalau ada rezeki dan kelapangan, tahun depan nak attend Sakura Festival lagi ! :D

Till, then.. salam !

Wednesday, June 15, 2016

Doha City Tour by Qatar Airways.

Sebelum beli tiket nak balik Malaysia untuk Viva Voce bulan Mei lepas, kami memang target nak naik flight yang transit kat negara Timur Tengah macam Dubai, Doha, Abu Dhabi. Sebabnya, masa kami balik Malaysia masa cuti krismas tahun lepas naik Turkish Airlines, transit di Istanbul, sebab masa tu, itulah tiket paling murah. Perjalanan dari Copenhagen ke Istanbul tu ok lah, 4 jam je. Tapi dari Istanbul nak sampai Kuala Lumpur tu ambil masa 11 jam nak sampai. Masa tu dengan ada anak-anak kecik ni memang tak senang duduk kami dibuatnya. Anak asyik merengek aje. Cemuih duduk dalam kapal terbang lama-lama agaknya. Huhu.

Kebetulan, masa kami nak balik hari tu, lepas dapat confirmation email dari pihak uni tentang tarikh nak viva, Qatar Airways tengah buat promotion. Memang murah sangat berbanding harga yang kami balik masa naik Turkish Airline tu. Alhamdulillah, tercapai jugak hajat nak merasa naik Qatar Airways (antara syarikat pernerbangan terbaik dunia) & transit kat Timur Tengah. 7 jam dari Copenhagen ke Doha, dan 7 jam dari Doha ke Kuala Lumpur. 

Kami beli return ticket, 14 jam transit di Doha masa perjalanan balik ke Malaysia. Dah alang-alang sampai kan, nak lah melawat tempat menarik kat Doha tu. So kami pun survey apa yang menarik kat Doha. The best part is, Qatar Airways ada sediakan free tour; Doha City Tour untuk penumpang Qatar Airways yang transit lama di  Hamad International Airport, Doha, yang lebih 6 jam. Visa semua diorang uruskan. Memang senang sangat tak payah nak beratur beli visa apa semua. Tapi based on siapa cepat, dia dapat. Tak boleh nak tempah awal.

So kalau korang nak ambil free tour ni, lepas dah sampai airport & dah cop kastam sana, korang terus cari kaunter Doha city tour ni. Kaunter ni kalau nak senang cari, korang cari teddy bear besar kat tengah-tengah airport. Kalau korang berhadapan dengan teddy bear ni, kaunter dia sebelah kanan korang kat tiang di antara butik Mont Blanc & WH smith, macam kedai barang kemas. Kena cepat-cepat sebab setiap sesi tour diorang limitkan 22 orang je. Setiap tour tu lebih kurang 3 jam, diorang akan bawa jalan ke Museum of Islamic Art, Souq Waqif, Katara Cultural Village & The Pearl Qatar. Dalam satu hari tu ada 4 kali sesi tour, pukul 8 pagi, 11 pagi, 4 petang & 8 malam. So boleh pilihlah mana yang sesuai dengan masa perjalanan korang. 

Untuk baca lebih info tentang Doha city tour ni, korang boleh baca kat sini - DOHA CITY TOUR.




Ni teddy bear besar kat tengah-tengah airport Doha. Kaunter Doha city tour kat sebelah kanan. Jalan sikit inshaaAllah akan nampak kaunter dia.

Kitorang pulak hari tu rancangan asalnya memang nak amik tour ni, tapi rancangan berubah sebab ada kawan offer nak bawak kami jalan-jalan. Hehe. Rezeki jugak tu, dapat jumpa kawan lama + jalan-jalan sekali. InshaaAllah next entry kita cerita panjang tentang kisah transit 14 jam kitorang kat Doha hari tu. :)

Till then !

Ramadhan di Copenhagen, Denmark.

Salam Ramadhan Kareem

Alhamdulillah kejap je dah nak masuk 10 Ramadhan kita berpuasa. Semoga segala ibadat & amalan kita diterima Allah swt. Amin. 

Alhamdulillah, kami sekeluarga dah selamat sampai di bumi Copenhagen hari Ahad lepas. 

Alhamdulillah, dapat juga kami diberi peluang menjalani ibadah puasa di samping keluarga di Malaysia selama seminggu. Walaupun seminggu je, itu pun dah syukur sangat-sangat. Dapat bersahur & berbuka sama-sama & dapat beli kuih-muih 'rare' kat bazaar ramadhan. Mak ayah pun masak lauk sedap-sedap nak jamu kami makan sebelum balik Denmark. :')

Dan alhamdulillah, ini tahun kedua kami dapat pengalaman berpuasa di negara Denmark, antara negara yang mengalami puasa terpanjang selain Norway, Sweden, dan Iceland.

Macam tahun-tahun yang lepas, bulan Ramadhan jatuh pada musim panas, yang mana waktu siangnya panjang. Sekarang ni di Denmark, waktu Subuhnya lebih kurang pukul 2.30 pagi, dan Maghribnya pukul 10 malam. Jadi kurang lebih 21 jam kami berpuasa di sini. 

"Tak penat ke?"
"Macam mana boleh tahan? Hampir 24 jam tu puasa!"

Ini antara pertanyaan kawan-kawan bila diorang tahu yang Denmark puasa sampai 21 jam. Hehe

Jujurnya, tahun lepas kami pun cemas jugaklah bila pertama kali nak berpuasa kat Denmark ni. Hehe. So sebelum Ramadhan tu, saya ajak suami berlatih puasa dulu. Jadi tak lah perut tu terkejut sangat masa dah masuk Ramadhan kan. Alhamdulillah bila dah masuk bulan Ramadhan tu, baru kami rasa yang tak lah susah sangat berpuasa 21 jam ni kat sini. Pada kami, faktor cuaca tu mungkin antara sebab tak rasa penat sangat berpuasa 21 jam.

Kat Denmark ni, walaupun musim panas, tapi anginnya sejuk. Dan panas tu taklah panas mana pun. Sesekali je terasa terik matahari. Tapi bila ada angin kuat, sejuk jugak. Kalau di Malaysia tu, cuaca panas tu yang rasa buat kita jadi penat, lemah, letih, exhausted kan. Tapi tipulah kalau kata tak penat langsung puasa kat Denmark ni kan. Penat jugak. Kadang-kadang tu dahaga nyaaaa tak sabar nak berbuka. Hehe. Tapi alhamdulillah, tak lah seteruk mana pun sebenarnya. Ujian-ujian kecil tu biasalah..

"So, macam mana rutin korang masa bulan Ramadhan?"

Ahaa. Ni lagi satu soalan yang kerap ditanya. Tapi bab ni memang tricky jugaklah mula-mula dulu. Sebab nak susun semula jadual untuk bulan Ramadhan ni. Mujur kami kat sini kawan-kawan selalu share pendapat & pengalaman diorang macam mana diorang buat sepanjang Ramadhan di Denmark ni. 

Apa yang kami buat biasanya, lepas dah tidurkan anak-anak sekitar pukul 8.30 malam (kadang-kadang gagal tidurkan diorang awal. hee), para suami akan bertadarus melalui Skype dengan kawan-kawan sekitar Copenhagen & negara lain. Para isteri akan prepare hidangan berbuka. Kadang-kadang bila letih tu, kami curi masa tidur kejap sebelum berbuka. Lepas dah berbuka & solat Maghrib, pukul 10.30 malam, para isteri pulak akan bertadarus melalui Skype. Pukul 12 tengah malam biasanya kami habis tadarus, lepas tu  solat Isyak & solat sunat terawikh sebelum prepare untuk bersahur pulak. Sementara tunggu pukul 2 pagi tu, makan makanan ringan macam biskut & buah-buahan & minum air cukup-cukup. Oh ye, biasanya masa berbuka tu kami tak makan banyak, sebab nak 'simpan perut' untuk bersahur nanti. Ye lah, sebab waktu berbuka dengan sahur tu dekat je. So masa sahur lah kami sedaya upaya makan lebih sikit supaya cukup tenaga nak bertahan 21 jam. Hee. And the routine goes on sepanjang 30 hari dalam bulan Ramadhan di sini..

Ada jugak beberapa kejadian lawak masa bulan Ramadhan ni. Antaranya, tertidur sampai tak sedar waktu berbuka ! Hehe. Sebab kadang-kadang nak tidurkan anak-anak, kami akan tertidur sekali. Kalau nasib baik, terjaga sebelum waktu berbuka. Kalau nasib tak berapa nak baik, terjaga lewat. Macam semalam lah. Kami berbuka pukul 12.30 malam semalam. Fuhh. Itu kira nasib baik lah tu. Kalau terjaga lepas pukul 2.30 pagi? Pengsan... Hihihi. Pernah jugak tertidur lepas solat terawikh, lepas tu tinggal berapa minit je lagi nak Subuh baru terjaga. Masa tu sempat jamah kurma & minum air sebanyak-banyaknya. Air sangatlah penting bagi kami yang puasa panjang ni.. 

Memang berbeza sangat pengalaman berpuasa di sini. Juadah berbuka pun seadanya je. Kalau rajin, banyak lah hidangannya. Kalau tak rajin, apa yang ada je lah. Hee. Bazaar ramadhan jangan cakaplah. Memang tak ada langsung pun macam Malaysia. So, memang kena masak hari-hari. Kadang-kadang (atau selalunya), lauk tak habis, akan diulang buat juadah berbuka keesokan harinya. Kalau kat Malaysia tu, meriah juadah berbukanya! Itulah yang buat terasa rindu nak balik Malaysia. Hehe. Dan di Malaysia, selain berbuka dengan keluarga, kita boleh ajak berbuka dengan kawan-kawan. Kat sini, setakat ni kami tak pernah lagi berbuka beramai-ramai. Sebab waktu berbuka tu dah lewat kan. Anak-anak dah tidur. Rumah masing-masing pun bukannya dekat. Nak ke mana-mana pulak kalau tak naik basikal, nak kena naik public transport. Tak senang, tapi tak lah susah mana.. Syukur apa adanya.. Nama pun hidup di perantauan, mana boleh sama macam kat tanah air sendiri, ye tak? 

Apa pun, kat mana sekalipun, panjang ke pendek ke kita berpuasa, yang penting kita betul-betul ikhlas kerana Allah Taala, jalankan ibadat & amalan, semoga segala yang kita lakukan diterima olehNya. Amin..

Monday, June 13, 2016

Weekend getaway: Kinrara Resort, Puchong

Salam!

Sebelum mula puasa hari tu alhamdulillah sempat luangkan masa dengan keluarga lepas dah selesai urusan submit thesis kat uni. So my parents ajak berehat di Kinrara Resort untuk stay 1 malam before balik ke Johor. Honestly, sebelum ni tak tahu pun ada resort yang affordable & best macam ni kat area Puchong. Hehe

My mom booked the rooms via phone call. RM250+- per night for deluxe room including breakfast. Ada satu katil double & satu katil single. Kalau book online mahal sikit katanya, RM300+. 

Bilik memang luas, bersih & selesa. Breakfast pulak ada banyak pilihan makanan macam nasi lemak, mee goreng, bubur nasi, roti jala, etc. Kitorang dapat bilik bawah, bukak je sliding door terus nampak swimming pool. Best best.

Overall resort ni memang bersih & cantik sebab hijauuuu mata memandang. Memang sesuai sangat kalau nak release stress kat tempat camni. 

Dan lagi satu, resort ni sangat sesuai bawak budak kecik. Sebab ada swimming pool yang best! Hihi. Ada dua swimming pool, satu untuk orang dewasa & satu untuk kanak-kanak. So tak risau kalau anak nak masuk kolam untuk kanak-kanak tu sebab tak dalam. But still, kena sentiasa perhati jugak sebab takut anak terjatuh ke kan. 

Affan & Afeef memang suka berendam sampai tak nak balik bilik. Tak puas mandi masa malam, esoknya lepas breakfast sambung lagi. Bukak je sliding door terus Affan meluru keluar bilik nak pi swimming pool. Apa lagi, kena kejar lah dia sebab takut dia terjun kat swimming pool untuk dewasa tu. Huu 😂

Memang recommended resort ni! Sesekali bawak anak-anak spend time kat sini insyaAllah berbaloi. 









Till then , salam!