Sunday, October 7, 2012

Kurang darah.

This morning, me and husband pergi routine check up 18 weeks kat KK. Kena datang sebab nak check HB sebab 2 minggu lepas pergi klinik, HB turun dari 11.5 to 11.3. Hari tu nurse advise saya banyakkan makan makanan yang tinggi zat besi macam ikan, sotong, kerang, ikan bilis, hati, sayur-sayuran hijau. So, memang saya banyak ambil kerang, sayur etc etc. And luckily, parents in law datang rumah duduk sini seminggu sebab ada kenduri kawan diorang. So memang syok lah sebab mak mertua masakkan hari-hari kat rumah. Sayur, ikan memang wajib tersedia dah kat rumah tu bila balik dari lab & fakulti.

So tadi check berat, naik 1 kg since last week. Lepas tu buat urine test, check HB amik darah kat hujung jari, resultnya sangat memeranjatkan. Darah turun sampai dari 11.3 ke 9.6. Banyak tu turun. Then nurse suruh ambil darah sekali lagi, kali ni kat lengan pulak sebab lebih accurate. Naik sikit je pun, 9.8. T_T

Rasa terkejut + sedih + risau. Sebab tak expect bacaan HB turun lagi sebab rasanya dah banyak makanan-makan yang tinggi zat besi tu. Susu pun minum at least sekali sehari. Then, nurse pulak bagitau kalau kurang darah banyak or kena anemia, takut effect pada baby. Sebab bila darah kurang, takut baby tak cukup dapat oksigen. Bila kurang oksigen, boleh effect kepada pembesaran baby dalam perut, or pre-mature, and berisiko untuk keguguran. Ya Allah, takut sangat bila nurse cakap macam tu.

So now nurse advise naikkan dos ambil iron pill dari sekali sehari kepada 2 kali. Lagi 2 minggu kena check lagi HB. Hope tak turun lagi la. Bila fikir kekadang confuse jugak, sebab rasa dah makan banyak, cukup pun boleh kurang darah lagi. Tak tau now nak buat macam mana lagi, except doa banyak-banyak pada Dia, minta semuanya ok. *sigh*

6 comments:

Puteri Bt Ahmad said...

semuga semuenye oke :) jangan risau2. inshaallah kali nih oke :)

Anna R. said...

aminn aminn. thank you kaka chantek :)

Puteri Bt Ahmad said...

hihiihi same2. bile anna punye edd. hopefully dapat jumpe anna sebelum anna balek cuti deliver baby.hihihi leh kasik adiah baby siap2 :D

Anna R. said...

EDD saya 15 March kak. Insyaallah saya deliver kat sini. Then lepas seminggu or 2 minggu balik berpantang kat Johor. Haa tu laa. Bila laa nak bjumpe kite ni kan. Dah menghirup udara yang sama dah ni kat utara. Dekaaaat je kan. hihi.

Puteri Bt Ahmad said...

ouh da tak lame thihiihihi alalallala kalo cam agak2 nak lalu klinik kesihatan kangar sile la btau huhuhuh hihiih dekatttt tp susah tul nk jumpe hihiih

Anna R. said...

Baik kak ! Insyaallah. Memang nak sesangat berjumpaa huuuu