Tuesday, September 8, 2015

Setahun di bumi Viking.

Sekarang ni di Denmark dah masuk musim luruh / autumn. Maksudnya, sudah hampir genap setahun kami di bumi Viking ni. To be exact, 3 Oktober nanti genaplah setahun kami di sini. Pantas sungguh masa berlalu. Sungguh, rasa sekejapnyaaa dah setahun ! Rasa macam tak percaya. Saya dan suami of course lah nervous bila mengingatkan tuntutan perjalanan PhD kitorang. Eh apa aku dah buat dalam masa setahun ni? Macam takde pape je? Hehe. Begitulah dalam kotak fikiran kitorang. Memang cuak beb!

Teringat lagi masa awal kitorang sampai di airport Kastrup, Copenhagen, masa tengah beratur check kastam tu, rasa macam, "Eh panasnya! Kata negara sejuk?". Berpeluh-peluh kitorang dengan mengangkut hand luggage nya, melayan Affan yang masa tu umur 1 tahun 7 bulan. Tengah aktif sangat nak berlari ke sana sini. Padahal sebenarnya dalam airport tu diorang pasang heater. Mana lah kita nak tahu kan sebab tak pernah sampai negara orang kecuali Singapura. Hehe.

Kitorang disambut oleh supervisor suami kat airport. So bila dah perkenalkan diri kitorang pun terus menuju ke parking kereta. Masa tu barulah rasa sejuk. Masa tu suhu dalam 15 degree celcius kot. Syok je dingin. Dalam hati, "Best camni. Tak lah sejuk sangat'". Sekali bila angin bertiup, perghhhh sejuk gila ! Affan yang tengah tidur berdukung pun boleh terjaga sebab angin kuat sangat-sangat. Gigil-gigil sekejap. Hehe



Kat rumah sewa, sorang student Malaysia, Sham, dah standby tunggu kami untuk pass kunci dan tolong load barang. Alhamdulillah, kedatangan kitorang ke Denmark ni memang dapat banyak sangat pertolongan oleh student Malaysia kat sini. Tak lah terkontang-kanting kitorang bila sampai sini. Lepas dah load barang, kitorang terus ke rumah Sham & Kak Siti. Tumpang tinggal untuk beberapa hari sementara nak beli few basic furniture dan barang dapur.

Esoknya, terus join Malaysian sambut hari raya Aidiladha kat rumah Kak Zana & Arif di Rodovre. Meriah memang meriah. Masa tu lah kitorang perkenalkan diri kat Malaysian yang lain.. Gambar pun tak amik masa tu.. Almaklum lah, malu-malu kucing lagi. Hikhikhik. Penat toksah cakap lah, dengan jetlagged lagi after 17 hours journey with 3 hours transit kat Dubai. Lepas balik dari majlis hari raya tu, terus tergolek kitorang anak-beranak, tidur sampai esoknya. Hehe. Oh ya, sekarang ni beza waktu Malaysia dengan Denmark 6 jam. Denmark lewat 6 jam dari Malaysia.

Gambar kat bawah ni sekitar Denmark Technical Univ (DTU), masa first time kitorang sampai sini sebab suami nak jumpa SV dia. Thanks to Kak Sazuan & Kamarul bawak kitorang tour Lyngby & DTU. :)

Pokok-pokok hijau dah bertukar warna ke kuning / merah / coklat.

Sementara tunggu suami jumpa SV dia, kami stay kat pantri bangunan Mechanical Engineering.

Pantri dia macam wowww bestnya. Complete semua ada. Fridge, microwave, coffee maker, 3 in 1 hot chocolate, buah-buahan.

Nak micowave, kettle? Haa semua ada.

Sorang amik satu je okayyy. Kalau tak letak rules camni memang cepatlah habis agaknya, Hehe

Kalau nak cerita pasal currency pulak. Di Denmark ni guna currency diorang sendiri, which is Danish kroner (DKK). Masa kitorang sampai tu, 10DKK lebih kurang RM5 kita. Tapi sekarang ni of course lah dah lain sebab currency kita jatuh kan. So sekarang ni 10DKK sama dengan RM6.49. Kalau orang dengar ni still orang ingat duit kita besar kan? Memang besar, tapi real value 10DKK diorang tu macam 10sen kita je sebenarnya. Ok over, mungkin macam RM2 kita. Hehehe. Sebagai contoh nak bagi korang imagine dan mudah digest, antara harga barang kat sini; contoh bawah ni harga purata;

Ayam 1kg: 50DKK
Colgate: 30DKK
Aiskrim 1L: 40DKK
Mineral water: 20DKK

Haaa begitulah. Telan air liur kami nak membeli barang sebab awal-awal tu tak biasa lagi kan. Asal nak beli barang je, dalam kepala mesti duk kira-kira convert ke RM. Hehe. Sekarang ni dah imun dah. Pejam mata je beli barang. Itupun cari mana yang tengah ada diskaun atau offer. Huuu. Living cost diorang memang tinggi. Tax diorang pun kalau nak compare dengan GST kita yang 6% tu, diorang punya VAT 25%! Tapi diorang tak kisah pun sebab apa? Sebab gaji diorang tinggi, kebajikan diorang terjaga, infrastuktur kemudahan diorang lengkap from A to Z. InsyaAllah ada kelapangan nanti saya akan ceritakan serba sedikit..
Oklah, till next entry, insyaAllah. Cuba juga curi masa sebelum terlupa satu-persatu. Hehe

Salam!

2 comments:

Puan Wawa said...

bestnye duk oversea.. hehe

Anna R. said...

Puan Wawa,

Alhamdulillah Allah bagi peluang merasa tinggal di tempat orang :)